Den Serbisk Ortodoxa kyrkoförsamlingen Helige Basilius i Helsingborg  inleder snart sitt Julfirande enligt den Julianska kalendern.

 

 

Vi vill med detta meddelande åskådliggöra en av de större helgerna inom den Ortodoxa kyrkan som fortfarande följer den Julianska kalendern. Vi hoppas att vår beskrivning nedan intresserar er och om ni vill får ni gärna kontakta oss för mer information och fördjupning i texterna. Ni är också hjärtligt välkommna att deltaga i de olika aktiviteter som vi beskriver.

 

Den 6 Januari inleder vi med att fira Julafton som också är den sista dagen på fastan. Gudtjänst firas kl 17.00 då brukar kyrkan vara överfull med Ortodoxa från hela församlingens upptagningsområde. Vid denna Gudstjänst välsignas halm och kvistar av Ek som sedan tages hem i försmlingsbornas hem inför deras egna Julfirandet.  Efter Gudstjänsten samlas församlingen och önskar varandra Gud Jul och man förtär kaffe, te mm. därefter går var och en hem till sitt och firar med den närmaste familjen där man också intar den sista fastande måltiden. Julklappsutdelningen sker efter denna middagen.

 

Den 7 Januari vilken är Juldagen

Gudtjänst börjar firas kl 08.00 i kyrkan under denna Gudstjänst så är det brukligt att de som har fastat kan också ta nattvarden. Efter Gudstjänsten så samlas alla i sitt hem och intar julmiddagen. Vanligt förekommande på ett Serbiskt Ortodox Julbord är att man inleder med en buljongsoppa på kyckling, kåldolmar i surkål, Kött oftast helstekt spädgris. Till detta ett stort antal sallder, korvar och måltiden avslutas alltid med några sötsaker och därefter välförtjänt vila.  Under denna måltid bereder man också ett särskilt bröd på gärna majsmjöl där man i vissa hem bakar in olika saker i brödet som sedan symboliserar olika saker ex. Mynt symboliserar att den som får den biten kommer ha rikedom under kommande året. Här finns många olika familje traditioner.

 

Den 8 Januari Annandag Jul

Gudstjänst firas kl 09.00 därefter träffas man ofta utanför familjen, de 2 föregående dagarna ägnas ofta i den närmsta familjen.

 

Den 9 Januari Tredje dagen Jul firas kl 09.00 i samband med detta firas också Helgonet Helige Ärkediakon Stefan. Detta är också familje Helgon för en del Serbiska familjer.

 

13 Januari Nyårsafton Väntar vi in det nya året enligt den Julianska kalendern. Församlingsmedlemmar samlas i kyrkan kl 17.00 för kvällsgudstjänst. Nästföljande dag firas Helige Basilius den Store som också är kyrkans beskyddare och Helgon.

 

14 Januari Gudsjänst kl 09.00 firas Helige Basilius den Store som också är kyrkans beskyddare och Helgon. Vid detta tillfälle är seden att även andra präster från andra Ortodoxa församlingar deltar i Gudstjänst firandet.

 

Med Guds välsignelse

Fader Dragan Vucic

 

Åter Startsida svenska

 

 

 

 
Serbisk Ortodoxa Kyrkan
Nedre Eneborgs vägen  7, 252 68 HELSINGBORG, SVERIGE
Tel/fax: +46 42181736,  E-mail: parohija@svetivasilije.se
www.svetivasilije.se

Штампај ову страну